Historie

Vejens historie

Rækkehusene på Padborgvej er den første rækkehusbegyggelse i Rødovre kommune. Oprindeligt hed omådet Damvænget og Arkitekten Thorkild Henningsen stod for byggeriet.

Rækkehusene er de mindste Henningsen har tegnet og kostede 15.000 kr pr. stk, hvad der på det tidspunkt var ret imponerende. Se det oprindelige prospekt her.

Oprindeligt var det planen at der på området omkring Damhustorvet skulle anlægges en stort og pompøst ”adgangsport” (se billedet til venstre). En del af denne plan var at der skulle bygges et stort område med rækkehuse umiddelbart bag “indgangspartiet”.

Rækkehusene på Padborgvej er den første af 14 planlagte rækker, og er den eneste del af den oprindelige plan som blev realiseret, fordi kommunen ikke kunne kautionere for lånene der skulle finansiere byggeriet.

I peioden herefter stod rækkehusene helt alene på marken og blev derfor kaldt “kålormen”

Efter det store projekt blev forkastet begyndte man et nyt projekt, som mundede ud i byggeriet af Damparken. Der var store diskussioner vedr. dette byggeri. Det blev anset som et spekulationsforetagende fordi lejlighederne var små uden centralvarme og bad.

De første fire blokke omkring Damhustorvet og Hvidovrevej blev opført i 1931 og i 1943 var alle de 21 blokke i området med i alt 502 lejligheder opført.

 

Historiske sager som ikke er beskrevet endnu

  • Ombygning af gård: gården blev udviddet, da boligblokke blev bygget (1930´erne)
  • Der blev lagt retsag an mod boligblokke vedr. fældning af trær, som blev tabt (1960′erne) (det er derfor der er tynd bevoksning fra nr 1-11)
  • Da husene var der en problematik vedrørende brændeovnenen (1930′erne)
  • Vejen har haft en Elforening (ca 1975-1995)
  • Der har været en sag mod garagebyggeriet’

Hvis du har kendskab til andre sager, eller ønsker at skrive om en af disse, så kontakt webmasteren.

 

Litteratur

Herunder ses de bøger som bla. beskæftiger sig med enten Thorkild Henningsen eller Padborgvej

 

Titel

Forfatter Forlag Beskrivelse
Arkitekten Thorkild Henningsen – kunstner og humanist Hakon Stephensen Arkitektens Forlag
Rødovre 1901-1976 Michael Broch,

Christian Wichmann Matthiessen,

Sigurd Rambusch

Annette Vasström

Rødovre Kommune

 

Thorkild Henningsen

Rækkehusene på Padborgvej er tegnet af arkitekt Thorkild Henningsen, som blev født 7. februar 1884.  Og nej, han er ikke som sådan i familie med Poul Henningsen, som mange tror. Men han var gift med en halvsøster til Poul Henningsen. T. Henningsen tilbragte megen tid i Frankrig og arbejdede  bl.a. i Perpignan i en række år.

Henningsen vendte hjem fra Frankrig i 1919 for at slå sig ned  som selvstændig arkitekt og rækkehusene opført i tyverne forskellige steder i København blev hans hovedindsats som udøvende arkitekt. Op imod 100.000 mennesker bor i dag i et af hans rækkehuse. De første huse, han byggede, var Bakkehusene ved Bellahøj, som var beregnet til faglærte arbejdere, som skulle have mulighed for at bo i grønne omgivelser. Husene var ment som et alternativ til tæt etagebyggeri. Bakkehusene blev berømte også ud over landets grænser.

Poul Henningsen skrev en kronik i 1926 på baggrund af en enquete i Bakkehusene. Her skriver han bl.a.:

‘Det er interessant at se, hvorledes fornemmelsen af at eje sit hjem, udmærket godt og netop i rækkehuset er forenelig med en stærk understregning af det fælles hensyn. Deri ligger det sunde demokratiske ved rækkehuset (…). Med rækkehusbeboelsen vil uden tvivl efterhånden opstå en ny boligkultur, hvor hensynet til andre indtager en stor, omend umærkbar plads, og således kan en boligform få sin store opdragende betydning’.

I alle sine rækkehustyper arbejdede T. Henningsen med en udendørs siddeplads, som helst skulle være i kontakt med boligens opholdsrum og så vidt muligt ugeneret af naboen. Et godt eksempel er vores små hyggelige karnapper her på Padborgvej.

  1. Hennings har bl.a tegnet rækkehusene på Padborgvej, Bakkehusene, rækkehuse i Ordrup, på Fuglebakken, på Sallingvej, på Hulgårdsvej og på Saltværksvej i Kastrup og i Sundvænget og på Bernstorffsvej i Gentofte.

Thorkild Henningsen var også redaktør på tidskriftet “Kritisk Revy” hvor Padborgvej er afbilledet i nr. 4. af 1928 udgaven side 32-24.

I forhold til rækkehusene på Padborgvej gik T. Henningsen ned til hvad han anså for de mindst mulige mål for et rækkehus og prisen anløb kr. 15.000, hvad der på det tidspunkt var ret imponerende.

I en anmeldelse fra 1931 af Henningsens rækkehuse skriver forfatteren bl.a.: ‘ I det hele taget interesserede Thorkild Henningsen sig mere for de mennesker, der skulle bo i husene, end for facaden.’

Poul Henningsen skrev i sin nekrolog for Thorkild Henningsen i 1931:

‘Han var som Menneske, som han selv syntes, Huse skal være. I hans væsens Facade var intet gjort for at indtage, men den, som var traadt indenfor, vil aldrig glemme ham.’

 

Hvis du vil læse mere om Thorkild Henningsen så kan du finde mere information på den danske del af Wikipedia her, eller  få fat i bogen ‘Arkitekten Thorkild Henningsen – kunstner og humanist’ (Hakon Stephensen, Arkitektens Forlag).

 

Fri havde i 2004 en artikel om TH som kan læses her

Om Thorkild Henningsen

http://padborgvej.org/wp-content/uploads/2011/09/Kritisk-revy-1928-hæfte-4-side-32-34.pdf